Proposatzen ditudan aldaketa horiekin, erraz lortuko duzu zeure burua eta ingurumena errespetatzen dituen bizimodu bat.
1. ✅ Erabili daukazuna.
Agerikoa dirudi, baina gogoraraztea ez dago sobera. Errepasatu etxean gordeta duzun guztia, eta harrituta geratuko zara aspaldian zenbat gauza erabili ez dituzun. Erabil ezazu daukazuna erosi aurretik.
2. ✅ Murriztu zure haragi kontsumoa.
Haragia eta animalia produktuak kontsumitzeak eragin kutsatzaile handia du. Dieta haragijalea daramazu egun bakoitza autoarekin 5 km egitearen baliokidea da CO2aren aldetik. Hori kontuan hartu gabe animaliei ematen zaizkien hormonak eta produktu kimikoa, gero guk geuk irensten ditugunak. Ez da beharrezkoa kontsumoa errotik erauztea; proposatzen dizut ahalik eta gehien murrizten hastea, batez ere haragi gorriaren kontsumoa, eta “haragirik gabeko astelehenetan” parte hartzera gonbidatzen zaituztet.
3. ✅ Kozinatu gehiago eta erosi produktu prozesatu gutxiago.
Badakit gaur egun oso erraza dela denbora falta justifikatzea, baina konturatu zaitez horrek dakarren tranpaz. Janari prozesatua erosteak milioika eta milioika plastikozko ontzi sorrarazten ditu, eta ez hori bakarrik, askoz okerrago elikatutako biztanleria ere bai. Horrek estresa eta aitzakia berriak sorrarazten ditu geure burua edo gure planeta ez zaintzeko.
Ideia: zure osasunerako onuragarria den guztia onuragarria da planetaren osasunerako.
4. ✅ Erosi bertakoa eta sasoikoa.
Makrobiotika edo elikadura kontzienteko teknika batzuk ezagutzen badituzu, jakingo duzu organismoari ondoena elikagaiak datozkiola. Horrek sinbiosi bat sorrarazten baitu, elkarren arteko harremana. Harremana: erabat logikoa eta naturala den zerbait da. Bertako eta sasoiko produktuak jatea osasuntsuena da ohitura aldetik eta horrek du gure lurrarekin konpromisorik handiena.
5. ✅ Ez bota janaria, gorde.
“Ez bota janaria!” izango da zure amonari gehien entzun diozun esaldietako bat, eta bai, badirudi amonek beti arrazoia dutela. Gomendio asko daude zure janariari etekina ateratzeko! Adibidez: barazkiak mozteko orduan salda egin dezakezu soberakin guztiekin. Edo fruta eta barazki azalarekin txip super originalak eta ekologikoak. Ikus ditzakezu nire Instagramen eta Blog honetan.
Zer egingo dut orduan? “Ongi da, Dawa, hori oso ondo dago, baina egunero etxean ezin dut kozinatu” pentsatzen ariko zara. Ideia oso berritzaile bat proposatzen dizut, oso ekimen polita: aurreztu janaria!! Jatetxeek egun horretan saldu ez dutenarekin eta bestela zaborrean amaituko lukeenarekin egindako janari paketeak erostea, ezin hobeak daudelako! Besteak beste, begiratu diezaiokezu “Toogoodtogo” aplikazioari.
6. ✅ Erosi benetan behar duzuna soilik.
Pentsatu ondo zerbait erosi aurretik, benetan behar ote duzun edo aldi baterako kapritxo bat ote den laster armairuaren atzealdean egongo dena.
7. ✅ Erosi bigarren eskuko arropa eta bestelako objektuak.
Bigarren eskuko dendetan erostea kontsumo arduratsuaren aldeko apustuaren sinboloa da, eta, gainera, erosten duzun guztia etengabeko errepikapenak diren dendetara joatea baino askoz esperientzia interesgarriagoa. Erosi objektu bakarrak eta errepika ez daitezkeenak bigarren eskuko dendetan. Keinu horrekin kutsadura murrizten lagunduko duzu, estilo berezi eta errepikaezina sorraraziz bai etxeko dekorazioan bai zure armarioan.
8. ✅ Inbertitu produktu berrerabilgarrietan.
Bizimodu iraunkorra izateko zortzi aldaketa eraldatzaile horietatik, azken urrats hau proposatuko dizut: erostera zoazena erosteko erabaki kontzientea hartu ondoren, erosi berrerabilgarria dena. Inbertitu kalitate on-oneko gauzetan, denbora luzean erabiliko dituzun gauzetan, gauza bakoitza egiteko erabili diren baliabide eta lehengai guztiak ohoratuz.
Argazkia: Brad Stallcup